Raaseporin veroaste säilyköön ennallaan
julkaistu Etelä-Uusimaassa 21.1.2021
Tatu Tyni kirjoitti 14.1. EUn yleisöltä -palstalla matalan veroasteen hyödystä kunnan vetovoimaisuudelle. Raaseporin veroasteet eivät kuitenkaan poikkea valtakunnan keskiarvoista niin paljoa, että sillä olisi merkitystä Raaseporin vetovoimaisuuteen. Raaseporin nimellisveroaste on 22 prosenttia (koko maassa keskimäärin 21 %) ja efektiivinen veroaste 15,54 prosenttia (koko maassa keskimäärin 14,43 %).
Efektiivisellä veroasteella tarkoitetaan todellista veroastetta erilaisten nimellisverosta tehtyjen vähennysten jälkeen. Sellaisia ovat esim. ansiotulovähennys ja perusvähennys. Efektiivisen kuntaveron hyödyt kohdentuvat selvimmin pieni- ja keskituloisiin veronmaksajiin. Siksi vasemmistoliitto puolustaa nykyisiä kuntaveron määräytymisperusteita. Puolustamme myös eläkkeensaajien ns. raippaveroa, joka kohdistuu enemmän kuin 4000 euroa kuukaudessa ansaitseviin verovelvollisiin.
Sote-uudistuksen tämän hetkisten kaavailujen mukaan kaikkien kuntien veroastetta alennettaisiin 13,26 prosenttia. Silloin Raaseporin veroasteeksi muodostuisi 6,74 prosenttia. Jos verovähennykset säilyvät nykytasolla, olisi efektiivinen veroaste 4,50 prosenttia. Maan hallituksen lupaus on, että uudistuksen tavoitteena ei ole veroasteen kiristäminen tai keventäminen. Lisäksi on tarkoitus rajoittaa kuntien oikeutta veroprosentin nostamiseen sote-alueitten aloittaessa toimintansa.
Tynin mielipide edustaa oikeistopopulismia. Suomen kansan enemmistö haluaa tutkitusti pitää nykyisen veroasteen, jos sen avulla voidaan säilyttää hyvinvointiyhteiskunnan palvelut. Ne takaavat kansalaisten tasa-arvon. Valitettavasti tasa-arvo on Suomessa viime vuosikymmeninä murentunut. 1990-luvun alkupuolen jälkeen eriarvoisuus on Suomessa kasvanut nopeammin kuin missään muussa OECD-maassa. Raaseporin vasemmisto ei näe mitään perusteita puuttua Raaseporin veroasteeseen.
Minna Parkkonen
Raaseporin vasemmisto