Texten publicerades i Västra Nyland 19.2. 2021
Miljöansvar och Naturum.
Naturum behöver nödvändigtvis inte vara där vi vant oss; intill Stallören och hamnen, men säg var annars, kanske Villa Ormnäs vid campingen, men avsides om vardagsrutterna. Utställningen som familjevänligt beskrev skärgården är bortflyttad, men nya Naturum kan finna nya former. Raseborg kunde ha två Naturum beaktande våra olika slags natur- och boendelandskap. Ett andra Naturum kunde passa i bruksmiljö.
Vår kunskap om ekologi och naturskövling har ökat. Statsrådet vi valt att styra betonar miljöhänsyn och det lokala ansvaret för naturskydd. Christina Gestrin i Kommuntorget 4/20 lyfter fram hur kommunbor involveras i att formulera hållbarhetsmålsättningar. ”Hållbar utveckling innebär fortgående styrd samhällelig förändring som har som mål att trygga goda levnadsförhållanden för nuvarande och kommande generationer. Den sker globalt regionalt och lokalt.” Lokalt betyder, att stadens beslutsfattare prioriterar miljöfrågor inför invånare, företag och besökare. Vi vet att natur och kultur är något som lockar i Raseborg. Hur placeras det centralt i stadens strategi? I kommunvalet 2021 betonar min grupp Vänsterförbundet respekt för naturen, skydd av artrikedom och naturturism.
Ylva Rancken-Lutz gjorde en fin utredning, där Nya Naturum visioneras som Raseborgs stads gröna ”flaggskepp”. Hon kartlade ideér och möjliga aktörer. Också jag förde samtal med henne om Naturums framtid, utgående från att via Ekenäs Filmfest ha haft chans att under 15 vintrar ordna filmveckoslut med fylld biosalong; ofta med tema natur; ibland från fjärran, men ofta lokalt. Utredningen fann aktörer med olika slag och grad av involvering. Utgående från betydelsen lokalt förankrad miljöpolitik och naturvänlig turism ser jag förslaget som rimligt, att inte hyra ut fastigheten som helhet till en entrepenör till marknadshyra, utan att tillämpa den princip som ibland annars där entrepenörer och ideella aktörer utnyttjar lokalerna men på något olika villkor. Vill Raseborg vara framme i miljöpolitik kostar det. Nytta får vi i naturrespekt, styrd turism och hemestrande.
Här 4 av 12 möjligheter som lyfts fram; stadens intresse att höja sin och regionens profil inom naturturism, forskningssidans intresse att synliggöra vår skärgårds unika natur, naturturismföretagares behov av kontor- och lager, och allmän miljöinformation. Med hänsyn till miljö sker mycket gott i Raseborg; naturstigar, satsning i parker och lättrafikleder. Andra möjligheter är att informera om hållbar teknologi vid byggande och i lantbruk, hur gynna artrikedom, och hälsa. Jag menar på allvar att vi får behov av ett andra Naturum i vår bruksmiljö, kanske i samarbete med bibliotek.
Tor-Erik Söderholm
Raseborgs Vänster