Nykyisellään kotihoito määrittyy myönnettyjen resurssien eikä asiakkaiden todellisen hoidon tarpeen mukaan niin kuin pitäisi. Toimiva kotihoito vaatii riittävästi osaavaa työvoimaa, tarpeeksi aikaa tehdä työ ja sujuvaa tiedonkulkua. Työntekijöiden perehdyttäminen ja koulutus on äärimmäisen tärkeää. Välitön ratkaisu kotihoidon hätähuutoon Raaseporissa on palkata lisää työntekijöitä paitsi kotihoitoon myös terveyskeskuslääkäreiksi. Kun kuntalaiset saavat ajoissa tarvitsemaansa hoitoa, voidaan kustannuksissa jopa säästää, kun ongelmat eivät vaadi pahentuessaan kallista erikoissairaanhoitoa.
Kustannuksia aiheuttaa lisäksi se, että sairaalan puolella hoidetut potilaat eivät mahdu terveyskeskuksen vuodeosastolle jatkohoitoon. Tästä siirtoviiveestä Raaseporin kaupunki joutuu maksamaan HUS:lle sakkoja satoja tuhansia euroja vuodessa. Vuodeosaston paineesta johtuen kotihoito kuormittuu entistä huonokuntoisemmista asiakkaista.
Tähän asti keskustelusta on puuttunut niitten ääni, joille kotihoito on elintärkeää, nimittäin vanhukset. Raaseporin kaupunki on asettanut vanhusneuvoston, jota tulisi kuulla asian käsittelyssä.
On hyvä, että työntekijät ovat tuoneet ongelmat esiin ja niihin on myös ripeästi alettu etsimään ratkaisuja. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä tulee kuitenkin tarkastella laajemminkin osana koko maan SOTE-uudistusta. Pitemmällä tähtäimellä hyötyisimme HUS:n Raaseporin sairaalan ja Raaseporin kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdistämisestä samaksi kokonaisuudeksi. Yksi keskitetty johto ja talousarvio vahvistavat vastuuta sekä varmistavat yhtenäisen toimivamman hoitoketjun ja saumattoman tiedonkulun. Lisäksi yhteinen tietojärjestelmä ja muut tukitoiminnot olisivat käytettävissä koko organisaatiossa.